De eerste nachtvorst hebben we  inmiddels al achter de rug. Velen van ons verheugen zich op een echte winter met sneeuw en ijs. Bijna een miljoen Nederlanders gaan deze winter weer op wintersport. Heerlijk met familie of vrienden genieten van de sneeuw en de après-ski.

Het is belangrijk dat je goed voorbereid de kou in gaat. Kou is niet alleen heel onbehaaglijk, maar kan ook een oorzaak zijn van verkramping of spierpijn.

Blijf tijdens het sporten ook op temperatuur wanneer de buitentemperatuur laag is

Wil je tijdens het sporten goed op temperatuur blijven, ook als de buitentemperatuur laag is? Zorg er dan voor dat je qua kleding uitgaat van drie lagen;

  •       Eerste laag
  •       Tweede laagfoto laagjes
  •       Derde laag
  1. De eerste laag, het ondergoed, is de belangrijkste basis om droog en warm te blijven. Ondergoed regelt de temperatuur en ondersteunt de spieren. Door de pasvorm van dit sport- en thermo-ondergoed word je niet belemmerd in je bewegingen.
  2. De tweede laag kan bijvoorbeeld een fleecetrui zijn. Draag nooit een katoenen shirt over je sportondergoed. Katoen blijft nat en verstoort daardoor het 3 lagen systeem. Je belemmert hiermee  namelijk het transport van vocht en warmte naar buiten toe.
  3. De derde laag kan een jas of jack zijn. Zorg ervoor dat de derde laag goed ventileert en waterafstotend is. Als deze laag verzadigd raakt met vocht, dan heeft deze niet meer het vermogen om vocht dat vrijkomt tijdens het sporten op te nemen en naar buiten toe te transporteren.

Wat is het verschil tussen sportondergoed en thermo-ondergoed?

Dit is een vraag die wij vaak te horen krijgen. Het principe van sportondergoed en thermo-ondergoed is eigenlijk hetzelfde, namelijk:

  •      Goede warmte-en vochtregulatie
  •      Ondersteuning van de spieren
  •      Perfecte pasvorm die de sporter niet belemmert in zijn/haar bewegen

Het grote verschil met gewoon sportondergoed is de dikte oftewel de isolerende werking van het materiaal. Thermo is dus niet een speciaal stofje dat toegevoegd wordt aan het ondergoed. Thermo is de benaming voor een proces. Het proces van vochttranssport, ventilatie en isolatie. Tussen de laagjes blijft lucht hangen, dit noemen we isolatie. Denk aan een isolatiekan oftewel thermoskan, stilstaande lucht houdt de koffie warm. Het grootste verschil tussen gewoon sportondergoed en thermo-ondergoed is vooral de dikte van het materiaal. Thermo-ondergoed is dikker, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden en de koude wind wordt tegengehouden.

Geniet nog meer van de wintersport door jezelf goed voor te bereiden. Zorg dat je fit bent, dat je materiaal in orde is en last but not least denk aan het laagjessysteem!