Verkoelende hardloopsokken – Hardlopen tijdens warm weer vraagt om extra zorg. Naast koele goede kleding die ventileert en snel droogt,  zijn ook de sokken een belangrijk aandachtspunt. Bekijk hier alle FALKE hardloopsokken en lees welke hardloopsok bij jou past

Zweten om af te koelen

Je voeten hebben heel wat te verduren tijdens het hardlopen. Goede passende schoenen zijn natuurlijk heel belangrijk, laat je goed informeren door een specialist. Hardlopen is in verhouding een kortdurende activiteit als je het vergelijkt met bijvoorbeeld wandelen. Daarom is het ook belangrijk dat je speciale hardloopsokken draagt. Zeker tijdens het lopen bij hogere zomerse temperaturen zal het lichaam meer gaan zweten. Zweten doet het lichaam om te verkoelen.  Ook via je voeten wordt veel zweet afgevoerd!  Vochtige voeten maken de huid week en daardoor kwetsbaar voor infecties en blaren.

Waarom geen katoen?

Nog steeds zijn er hardlopers die lopen op katoenen sokken. Katoen kan inderdaad veel en snel vocht opnemen. Wat is hier mis mee? Afdrogen doe je toch ook met een katoenen theedoek! Heb je geen afwasmachine en droog je regelmatig af dan weet je ook dat de theedoek op een gegeven moment verzadigd is. De theedoek droogt niet meer en het duurt lang voordat deze weer droog is. Dit is nu precies het probleem van katoenen hardloopsokken. Op een gegeven moment zijn de sokken verzadigd,  ze blijven nat en je voeten dus ook met alle gevolgen van dien. In een hardloopsok moeten materialen zitten die zorgen voor een optimaal ventilerend en drogend effect

 

Wat is en wat doet een COOL-vezel?

Voor het hardlopen tijdens warm weer heeft FALKE de RU4 Cool ontwikkelt, een verkoelende hardloopsok. In onderstaande tekst probeer ik uit te leggen wat een COOL-vezel is en wat het doet.

COOLMAX® is een synthetische vezel (Polyester) met een zeer goed vochttransport en bijzondere droogeigenschappen.

Polyester kan eigenlijk geen vocht opnemen. Door de COOLMAX vezel een  propellervorm te geven wordt het vezeloppervlak ongeveer 25% groter dan bij normale vezels. Door het capillaire effect wordt het vocht zeer snel van de huid af naar de buitenkant van de stof getransporteerd en kan daar op warme dagen via de schoen direct verdampen.

Door verdamping van zweet op de huid koelt het lichaam af. De COOL-vezel koelt dus zelf niet maar zorgt ervoor dat het lichaam optimaal geholpen wordt met wat het van nature al doet om het lichaam af te laten koelen.

Waarom een verkoelende hardloopsok?

  1. Bevat een COOLMAX-vezel
  2. Snel drogend
  3. Verkoelend
  4. Goede demping
  5. Beschermend

 

Ons advies, besteed iets meer aandacht aan een goede hardloopsok. Heb je last van transpirerende voeten of ga je hardlopen tijdens warm weer, kijk dan eens naar de FALKE RU4 Cool. Ze zijn verkrijgbaar in een normale hoogte en in een short uitvoering. Ze houden je voeten koeler, frisser en droger!