Steunpanty’s en kniekousen voor vitale en gezonde benen

                           

De steunkousen van mijn oma!

Mocht je bij het woordje steunpanty denken aan “vleeskleurige”  dikke kousen voor dames van boven de tachtig. Of denk je bij steunkniekousen aan lichtbeige lelijke
kniekousen? Dan wordt het tijd om je te verdiepen in de nieuwe wereld van de steunproducten.

Tegenwoordig zijn er namelijk steunpanty’s en kniekousen verkrijgbaar die voldoen aan de eisen van de moderne man en vrouw, die geen genoegen meer neemt met dit ouderwetse beeld. Zij willen vitaliteit en levenslust uitstralen. En dat wil jij toch ook?

Wat is steun ?

We gebruiken het woord steun als er sprake is van compressie door een kous of panty op het been. Deze compressie/druk is niet overal gelijk. Onder bij de enkel is de druk het hoogst en naar boven toe neemt de druk steeds verder af. Hierdoor ontstaat een soort pompwerking die de doorbloeding van de benen stimuleert. De sterkte van de compressie/druk is vastgelegd in een steunklasse. Er wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg).

Klasse A Licht 10-14 mmHg
Klasse I Mild 15-21 mmHg
Klasse II Normaal 23-32 mmHg
Klasse III Sterk 34-46 mmHg
Klasse IV Extra sterk >49    mmHg

In dit blogartikel heb ik het over de steungevende panty’s en kniekousen die vallen onder steunklasse A en steunklasse I. De hogere klasse steunproducten worden door een arts voorgeschreven en op maat voor de patiënt gemaakt.

De steunpanty’s en kniekousen uit steunklasse A en I moet je zien als stimulerend en voorkomend. Ze helpen je om erger te voorkomen. Een goede stimulering van de doorbloeding van jouw benen voorkomt het verergeren van spataderen en de daarbij behorende klachten. Een betere doorbloeding en daardoor meer zuurstofrijk bloed zorgt voor meer vitaliteit en gaat vermoeidheidsklachten tegen.

Waarom zou je steunpanty’s of steunkniekousen dragen?

Steunkniekous Heren
Steungevende kniekousen
  • Het voorkomen van spataderen (kan erfelijk zijn of tijdens de zwangerschap voorkomen)
  • Vermoeide benen (lang staan)
  • Voorkomen van kramp
  • Tijdens het reizen in de auto en zeker in het vliegtuig (kans op trombose)
  • Als je langdurig stil zit
  • Tijdens het hardlopen en eventueel in de herstelperiode daarna.

Wat doet de steunpanty of steunkniekous?

Heb je last van spataderen? Dan zijn de klepjes, die er voor zorgen dat het bloed niet terug stroomt naar beneden, defect. Het bloed zakt dus eigenlijk terug. Een slechte doorbloeding heeft tot gevolg dat er te weinig zuurstofrijk bloed circuleert en dat de afvalstoffen daardoor slecht kunnen worden afgevoerd. Ook kan er vochtophoping plaatsvinden (opgezette voeten/benen). Het betekent ook een overbelasting van de klepjes, waardoor deze nog slechter gaan functioneren. Een goede steunkniekous of steunpanty neemt de taak van de niet goed werkende klepjes over en pompt als het ware het bloed naar boven.

Een goede doorbloeding zorgt voor een snelle afvoer van afvalstoffen (bijvoorbeeld melkzuur). Hierdoor krijg je minder (snel) last van kramp of vermoeide benen. Tijdens het lang zitten of staan in dezelfde houding kunnen de spieren de bloedvaten  niet stimuleren, waardoor een slechte doorbloeding ontstaat. Met een steungevende panty of kniekous vang je dit op. Tijdens het vliegen is het dragen van een steungevende  panty of kniekous extra belangrijk. Het niet bewegen en de luchtdrukverschillen vergroten ook de kans op trombose. Een goede doorbloeding is dan van essentieel belang.

Sport-shirts
Heren sportshirts

Compressie tijdens het sporten

Hardlopen

Voor het hardlopen zijn er speciale compressie kniekousen. De hardloopkniekous stabiliseert de gewrichten, pezen en spieren en zorgt voor een betere doorbloeding en minder ophoping van melkzuur in het spierweefsel. Bovendien dempt de compressie kniekous de trillingen in de spieren, waardoor je minder klachten hebt na het hardlopen. Het kan ook zinvol zijn om de kous nog even door te dragen tijdens de herstelperiode. Bij kramp of bijvoorbeeld een scheenbeenontsteking kan de compressiekniekous ook een positieve werking hebben. Het is wel verstandig om dit even met je arts te overleggen.

Wandelen

Een wandel kniekous met compressie stabiliseert eveneens de gewrichten, pezen en spieren. De compressie kniekous zorgt ook tijdens het wandelen voor een betere doorbloeding en minder ophoping van melkzuur in het spierweefsel. Door het dragen van deze kniekousen zullen uw benen minder snel vermoeid zijn en wordt de kans op kramp aanzienlijk minder. Deze extra ondersteuning heeft voor veel wandelaars een zeer positief effect op de wandelprestaties.

Heb je ervaringen met het dragen van steunpanties of  steunkniekousen of  kniekousen  met compressie tijdens het sporten? Dan horen wij dat graag. Hieronder kun je een reactie plaatsen.

Leave a Reply