Het nut van goede golfsokken

Waarom is het belangrijk om goede golfsokken te dragen? Het antwoord hierop is het beste te geven door de sokken ook echt te testen, en dat heeft Golfnation.nl dan ook gedaan met een uitgebreid onderzoek en een vergelijking tussen de FALKE GO2 golfsokken en ‘standaard’ sokken.

FALKE GO2 golfsokken
De golfsokken van FALKE zijn altijd gemaakt van hoogwaardig katoen, waarbij de teen en hiel extra verstevigd zijn om extra steun te bieden en te zorgen voor een langere gebruiksduur. De GO2 golfsokken zorgen bovendien voor extra stabilisatie van de enkels tijdens het golfen. Een extra ingewerkte lycradraad is stimulerend en ondersteunend voor de spieren.

De test van Golfnation.nl
Golfnation.nl heeft de sokken getest door negen holes te lopen met de FALKE GO2 golfsokken en negen holes met aan één voet de FALKE sok en de andere voet een ‘standaard’-sok:


Links de FALKE GO2 sok, rechts de ‘standaard’ sok

Om de sokken ook te kunnen testen met betrekking tot de warmteverdeling is gebruik gemaakt van een infrarood camera van Fluke. Daarmee is de warmteverdeling exact te zien door middel van kleuren en door het meten van de temperatuur.

De resultaten
Onderstaande foto’s laten warmteverdeling voor en na de test:

  
Warmteverdeling voor (links) en na test (rechts), linkervoet standaardsok & rechtervoet FALKE GO2

Wat onder andere opvalt, is dat de temperatuur van het bovenste gedeelte van de voet voor en na de test lager is bij de rechtervoet (FALKE sok) dan bij de linkervoet (standaardsok). Dit kan komen doordat het bovenste gedeelte van de FALKE sok van verstevigd materiaal is gemaakt.

Hieronder is de foto na het rennen te zien met een hoger contrast, zodat de warmteverdeling nog beter te zien is:

De blauwe kleur geeft het koelere gebied aan van de voet, en dan valt op dat dit gebied bij de rechtervoet met de FALKE sok groter is dan de linkervoet met de standaardsok.

Er is ook een warmtefoto gemaakt van de onderkant van de voeten:

Hier zie je qua kleurverdeling een minder groot verschil, maar het is wel te zien dat de onderkant van de rechtervoet (links op de foto) koeler is dan de linkervoet met de standaard sok. Dit kan mede komen door de versteviging en ondersteuning van de FALKE sokken aan de onderkant.

Tenslotte is er nog een foto van de zijkant van de voet gemaakt met de FALKE GO2 sportsok:

Hierop is heel goed te zien op welke gebieden de sokken verstevigd zijn en dat de voeten op die gebieden daadwerkelijk koeler zijn. Op die manier is het effect van andere materialen en verschil in dikte van materialen op de temperatuur goed aan te tonen.

De conclusie
De test ging natuurlijk niet alleen om de foto’s met de warmtebeeldcamera, maar Golfnation.nl heeft ook getest of de sokken ook echt verschillen qua draagcomfort en absorptie. En daarbij geven ze aan dat de sokken een stuk fijne zitten en aansluiten aan de voet en ze hebben minder ‘last’ van zweetvoeten met de FALKE GO2 golfsokken. Een mooi resultaat dus en dat bewijst het nu van goede golfsokken.