Steeds vaker zien we dat producten uit de mode en sport Lyocell bevatten. Zo maakt Falke sokken met lyocell en gebruikt ons ondergoedmerk Mey steeds vaker nieuwe natuurlijke vezels naast het vertrouwde katoen. Maar wat is Lyocell eigenlijk en waarom wordt het steeds vaker gebruikt?

Lyocell is een kunstmatig gemaakte vezel en is bekend onder de merknaam TENCEL® Tencel is de gepatenteerde naam van het Zwitserse bedrijf Lenzing, die deze stof op de markt heeft gebracht.
De sterke vezels worden geregenereerd uit eucalyptushout. Deze vezels zijn zeer soepel en beschikken over een groot vochtopnemend vermogen.

De voordelen van Lyocell


Lyocell heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere materialen:

  • Milieuvriendelijk
  • Voelt aan als zijde
  • Sterk als polyester
  • Groot vochtopnemend vermogen
  • Anti-bacterieel
  • Voorkomt irritaties
  • Houdt je lichaam langer fris
  • Verkoelend bij warmte
  • Warmend in de winter
  • Waterbesparend tijdens productieproces

Waarom heeft Lyocell een groot vochtopnemend vermogen?


Het garen heeft een unieke fibrillenstructuur. Fibrillenstructuur wil zeggen dat er zich hele kleine haartjes aan het vezeloppervlak bevinden waartussen nog eens piepkleine kanaaltjes lopen. Via deze kanaaltjes wordt het vocht afkomstig van de huid opgenomen en naar het binnenste van de vezel geleid. Zo voelt de stof aangenaam droog op de huid aan. Eigenlijk kun je deze eigenschap het beste vergelijken met merinowol. Merinowol heeft naast dat het je lekker op temperatuur houdt ook de prettige eigenschap dat het je lichaam drooghoudt.

Falke sportsokken en sokken met Lyocell


Het grote vochtopnemende vermogen en de eigenschap om het vocht niet in aanraking te laten komen met de huid is dé reden dat Falke steeds vaker Lyocell in sokken en sportsokken gebruikt. De Falke TK2 Cool en de Falke RU4 light zijn twee perfecte voorbeelden van het succes van Lyocell. De sokken zijn zacht, licht en verkoelend. Maar het allerbelangrijkste, je voeten blijven droog waardoor blaren en andere irritaties voorkomen kunnen worden. Een ander voorbeeld zijn de Falke Active breeze sokjes voor dames. Sokjes verkrijgbaar als sneakersokje en als gewone sok die superzacht en ademend zijn. Ook voor deze Lyocell sokjes geldt dat je voeten vele malen droger blijven. Waar een katoenen sokje klam en vochtig wordt blijft dit sokje droog en fris.

Hoe zit het met de duurzaamheid van Lyocell?

De voortdurende zoektocht naar betere, duurzame en milieuvriendelijke stoffen leidt tot steeds meer onderzoek en nieuwe technieken. Een van deze nieuwe creaties is Lyocell.

Het productieproces van Lyocell is veel milieuvriendelijk dan dat van het vergelijkbare viscose. Lyocell wordt net als viscose gemaakt van duurzame houtsnippers. Het verschil zit in het gebruik van minder schadelijke oplosmiddelen als amine oxide en het hergebruik van het afvalwater en deze oplosmiddelen. Hierdoor ontstaat een gesloten systeem waarbij zo min mogelijk afvalwater terugkomt in het milieu. Dit proces, dat voor bijna 100% in de productiecyclus aanwezig blijft, heeft de “European Award for the Environment” gewonnen.

De ontwikkelingen gaan natuurlijk door want het kan allemaal nog veel schoner en duurzamer! Het is natuurlijk ook aan de klant om kritisch te blijven en om soms de keuze te maken iets meer te willen betalen voor een product. Want een goed gevoel gaat verder dan de huid alleen!